Esküvői fotózás

A műtermi esküvői fotó több mint 100 éves műfaj, azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet korunk stílusában, a mai trendre jellemző vidám, fiatalos felvételeket készíteni. Az alkalmazott digitális technika pedig sokféle kreatív lehetőséget biztosít a fotók utómunkáihoz.

             Változatos külső helyszíneken szabadtéri esküvői fotózást is vállalok. A kültéri fotózás sokkal lazább, felszabadultabb, közvetlenebb fényképeket eredményez, mint amilyenek a műtermi beállított fotók. Ha az ifjú pár nyitott a laza megoldásokra, szereti a spontán, vidám humoros pillanatokat, akkor mindenképpen javaslom a természetben történő fotózást. Amennyiben külső helyszínen szeretne képeket készíteni, célszerű helyszínre és napszakra vonatkozó véleményemet még a szervezés elején kikérni.

             Fontosnak tartom elmondani, hogy a műtermi és a szabadtéren készített fotók is „beállított fényképek”. Tévhit, hogy a beállított felvételek nem jók! Bármilyen divatlapot veszünk elő, az ilyen jellegű felvételek egytől egyig beállított képek! Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen mozdulatot, milyen gesztusokat, milyen harmóniát, milyen kompozíciót „állítunk be”. Ha sikerül olyan kontaktust teremteni az ifjú párral, amire a nyitottság,  az együttműködési szándék és kreativitás jellemző, akkor könnyű dolga van a fotósnak, hiszen azokat a mozdulatokat, gesztusokat kell „csak” beállítani amit tőlük látott, ami az övék. Ha azonban hűvös, passzív lenne a közreműködési hajlandóság, akkor jönnének elő azok a standard beállítási sémák, melyek szerint fotózva a fiatalok és a hozzájuk közelállók okkal használnák a „beállított fotó” minősítést. Nem tagadom előfordult már ilyen is a praxisomban. Volt, hogy a szülők akarták a fényképezkedést, a fiatalok pedig nagyon nem. Még nagyobb a kihívás, amikor a menyasszony szeretné, a vőlegény pedig ódzkodik tőle, vagy fordítva. Alapigazság: aki nem akarja, arról nem is készül jó kép.